lasersko odstranjevanje dlak vs depilacija

Lasersko odstranjevanje dlak v primerjavi z depilacijo: Katera izbira je najboljša?

Ko govorimo o odstranjevanju neželenih dlak, imamo na voljo številne možnosti: britje, puljenje, depilacijske kreme … Vendar se vsaka od teh metod razlikuje po svojih lastnostih. Katera je najbolj učinkovita? Katera je najhitrejša? Katera povzroča najmanj bolečin?

Osredotočili se bomo na dve izmed najbolj priljubljenih metod: depilacijo in lasersko odstranjevanje dlak. Obe metodi sta znani po svoji učinkovitosti, vendar se razlikujeta po postopku, občutku bolečine in končnih rezultatih. Poglobimo se v podrobnosti obeh metod in ugotovimo, katera je najboljša izbira za vas.

Kako poteka depilacija?
Depilacija je metoda, ki je preprosta v svoji izvedbi. Z uporabo vročega voska, aplikatorja in posebnega depilacijskega traku, lahko v trenutku odstranite dlake z različnih delov telesa. Vosek se s pomočjo aplikatorja nanaša na kožo v smeri rasti dlak. Nato se čez vosek položi trak tkanine, ki se ga nato hitro odstrani v nasprotni smeri rasti dlak. Če je postopek pravilno izveden, depilacija odstrani dlako skupaj s korenino. Kljub temu folikel ostane v koži, kar pomeni, da se dlaka sčasoma lahko ponovno pojavi. Po depilaciji je koža običajno gladka več tednov, nato pa je potrebno postopek ponoviti.

Kako deluje lasersko odstranjevanje dlak?
Lasersko odstranjevanje dlak je v primerjavi z depilacijo bolj zapleten postopek. Uporablja se visoko energijski laser, ki cilja na koren dlake in uniči folikel, kar preprečuje ponovno rast dlak. Pred začetkom postopka se koža namaže s hladilnim gelom. Nato strokovnjak za lasersko odstranjevanje dlak usmeri laser na želeno območje. Za trajne rezultate je potrebno več tretmajev in načeloma zažgane dlake oz. korenine dlak se nikoli več ne pojavijo. Se pa s časoma znajo pojaviti nove dlake, vendar je teh zelo malo in so precej svetlejše.

lasersko odstranjevanje dlak

Prednosti in pomanjkljivosti depilacije

Vsaka metoda ima svoje dobre in slabe strani. Preden se odločite za depilacijo, je pomembno, da razmislite o naslednjih prednostih in slabostih.

Prednosti:
Depilacija je za enkratni obisk običajno cenejša kot lasersko odstranjevanje dlak. Če pa se redno odločate za depilacijo skozi leta, se lahko skupni stroški kopičijo in presežejo stroške laserskega zdravljenja.
Depilacija je primerna za vse vrste las in kože, kar pomeni, da je dobra izbira za tiste, ki morda niso idealni kandidati za lasersko odstranjevanje.
Depilacijo je mogoče izvesti tudi doma, čeprav je za najboljše rezultate priporočljivo obiskati strokovnjaka.

Slabosti:
Kdor je že kdaj poskusil depilacijo, ve, da postopek boli, še posebej na občutljivih predelih telesa.
Depilacija lahko povzroči vraščene dlake, saj se ne uniči korena dlake.
Med tretmaji depilacije je potrebna ponovna rast dlak, kar pomeni, da boste morali čakati, da dlake zrastejo do določene dolžine, preden jih boste lahko ponovno odstranili.

Prednosti in pomanjkljivosti laserskega odstranjevanja dlak

Tudi lasersko odstranjevanje dlak ima svoje prednosti in slabosti.

Prednosti:
Lasersko odstranjevanje dlak ponuja dolgotrajne rezultate. Če se uporablja kvaliteten in močen laser, ter se ga pravilno uporablja, so rezultati lahko trajni.
Tretmaji laserskega odstranjevanja dlak so hitri in neboleči. Večina ljudi primerja občutek laserskega impulza z občutkom, kot da bi vas nekdo drobno ščipal.
Lasersko odstranjevanje dlak je varno, če ga izvaja usposobljen tehnik.

Slabosti:
Lasersko odstranjevanje dlak je najučinkovitejše pri ljudeh s svetlo kožo in temnimi lasmi.
Zahteva več obiskov in je dražje v primerjavi z enkratno depilacijo, vendar lahko dolgoročno prinese prihranke.

Stroškovna in časovna primerjava v našem salonu:
Ko razmišljamo o stroškovni in časovni učinkovitosti med depilacijo in laserskim odstranjevanjem dlak, je koristno imeti konkretne številke. Za naš primer bomo upoštevali depilacijo celih nog in brazilske depilacije ter primerjali stroške in čas v obdobju 24 in 36 mesecev.
Depilacija celih nog in brazilskega predela v povprečju stane 60 eur na tretma. V obdobju 24 mesecev to znese 1.440 eur, v 36 mesecih pa skupaj 2.160 eur. Če upoštevamo čas, ki ga preživite v salonu za vsak tretma, v 24 mesecih to pomeni 29 ur in 20 minut, v 36 mesecih pa skupaj 43 ur in 40 minut.
Po drugi strani lasersko odstranjevanje dlak za tri predele telesa pri ženski osebi, v našem salonu stane 1.450 eur za skupno 10 tretmajev. Vsi ti tretmaji se izvedejo v obdobju 20 mesecev, kar pomeni, da boste v salonu preživeli 11 ur in 40 minut. V naslednjih 24 in 36 mesecih se čas ne poveča, saj so vsi tretmaji zaključeni v prvih 20 mesecih.
V navedenem primeru je razvidno, da se vložek v lasersko odstranjevanje dlak povrne že v 24 mesecih. Poleg tega prihranite tudi precej dragocenega časa. Cenik si lahko pogledate tukaj →

 

Za konec…
Čeprav je depilacija hitra in učinkovita kratkoročna rešitev, lasersko odstranjevanje dlak ponuja dolgotrajne rezultate z manj bolečine in nevšečnosti. Prihranek je tako na denarju kot na času. Odločitev je pa seveda odvisna od vaših osebnih potreb in želenih rezultatov.

Naše spletna stran uporablja piškotke. S klikom na gumb "Sprejmem" sprejemate uporabo vseh piškotkov na strani.